Corona Covid-19

Het coronavirus is een nieuw en heel besmettelijk virus. Je kan het makkelijk van andere mensen krijgen of zelf doorgeven.

WAAROM MOET IEDEREEN ZOVEEL MOGELIJK THUISBLIJVEN?

 • Als we allemaal binnenblijven, verspreidt het virus zich minder snel.
 • Als we gezond blijven, dan moeten minder mensen naar het ziekenhuis. We beschermen zo personen die snel ziek worden. Dokters en verplegers hebben het dan ook minder druk.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN ?

De belangrijkste symptomen zijn:

 • koorts, hoesten, geurverlies, smaakverlies en/of problemen met ademen.
 • soms een verstopte neus, keelpijn en/of diarree.

Heb je één van deze symptomen? Bel naar de huisartsenpraktijk.
Ook bij lichte klachten (bijvoorbeeld een kuchhoest) kan er sprake zijn van een Covid-19 infectie.

Sommige mensen hebben het virus maar hebben geen symptomen. Het is dus heel belangrijk om de regels te respecteren en zoveel mogelijk thuis te blijven!

HOE VERSPREIDT HET VIRUS ZICH ?

Als je hoest of niest vliegen er kleine druppeltjes in de lucht. Zo kan het virus zich verspreiden en op dingen vallen. De druppeltjes vliegen gemiddeld tot één meter ver.

Hoe geraak je besmet? Als je die druppeltjes inademt of door je handen in de mond, neus of ogen krijgt.

Wat moet je doen?

 • Hou een afstand van 1,5 meter van andere personen.
 • Was vaak je handen. Doe dit zeker als je dingen aanraakt die vele andere personen aanraken.Bijvoorbeeld: een deurklink of een liftknop

HOE KAN JE JEZELF BESCHERMEN?

 • Was vaak je handen met water en zeep.
 • Hou 1,5 meter afstand van andere personen.
 • Raak je gezicht niet aan.

Bron: www.info-coronavirus.be

Indien u meer informatie wenst over het Coronavirus COVID-19, kan u bellen naar het infonummer 0800/14689. Het antwoord op veelgestelde vragen kan u terugvinden op https://www.info-coronavirus.be/nl

VACCINATIE TEGEN HET COVID-19 VIRUS

Zullen de COVID-vaccin (s) veilig zijn?
Wij begrijpen jouw bezorgdheid, zeker gezien de snelheid waarmee ze worden ontwikkeld, vergeleken met het ‘normale’ proces dat vaak meerdere jaren duurt. In 1963 was het echter al mogelijk om met slechts één team in minder dan 5 jaar een uiterst effectief (en zeer veilig) vaccin tegen mazelen te ontwikkelen. Is het dan echt verrassend dat we 60 jaar later, in een geglobaliseerde en sterk onderling verbonden wereld, erin geslaagd zijn hetzelfde te doen in slechts één jaar?
Vandaar een poging om diegenen die bezorgdheden hebben gerust te stellen met 10 feiten.
Men begon echter NIET van nul:
 1. SARS-CoV-2 mag dan wel een ongekend virus zijn geweest voor de mens, we wisten dat ‘ziekte X’ er vroeg of laat zou komen en wetenschappers – gefinancierd door organisaties als CEPI – waren al jaren bezig met het exploreren van verschillende pistes voor nieuwe vaccins, vertrekkende van zowel nieuwe als bestaande technologieën.
 2. Er was reeds ervaring met vaccinontwikkeling tegen andere coronavirussen, zoals het SARS-CoV-1 (in 2003) en het MERS-CoV (in 2012). Er zijn een heel aantal praktische en logistieke redenen waarom het plots zo snel is gegaan:
 3. Administratieve hindernissen, die het proces vaak enkele jaren vertragen, werden weggewerkt en overal kwamen de vaccin-dossiers “bovenop de stapel” in plaats van onderaan.
 4. Ook voor de uitvoering van klinische studies, werd voorrang gegeven aan de ontwikkeling van COVID-vaccins.
 5. De fase 3-studies startten de dag dat fase 2-studies werden afgewerkt, normaal zit daar een periode tussen om, omwille van de tijd die het kost mensen te rekruteren etc. Nu was men al met de rekrutering gestart nog voor fase 2 was afgelopen.
 6. Een aantal bedrijven startte de productie van de vaccins nog voor de resultaten van de fase 3-studies gekend zijn. Als ze dan onveilig of ineffectief bleken, waren ze voor de vuilbak, het risico zeker waard in deze tijden. Veiligheid blijft prioriteit nummer een, nu zelfs nog meer dan ooit.
 7. De klinische studies (zowel fase 1, fase 2 als fase 3) zijn verlopen volgens de rigoureuze regels die altijd gelden bij de ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen. Meer nog, de kandidaat-COVID-vaccins werden bij meer proefpersonen – letterlijk tienduizenden – getest dan gebruikelijk.
 8. De mate van transparantie in het delen van studieprotocollen, resultaten en veiligheid (denk aan verschillende studies die een paar weken zijn stilgelegd vanwege veiligheidsproblemen) is tekenend voor de manier waarop de studies zijn uitgevoerd.
 9. De wetenschappelijke ‘controle’ die de vaccins daarbij hebben ondergaan is immens, letterlijk de hele wereld kijkt ernaar, met waakhonden FDA en EMA voorop.
 10. Over messenger RNA (‘nucleic acid’ in figuur): Dit is inderdaad een nieuwe techniek binnen de infectieziekten. Ze werd echter al wel – met succes – gebruikt in de immunotherapie voor bepaalde kankers. De reden dat deze zo koud moet worden bewaard is dat RNA, maar ook DNA, bijzonder instabiel en fragiel is. Als het te vroeg ontdooit, dan valt het simpelweg uit elkaar. Het ergste dat je dan kan overkomen is dat je fysiologisch water in je arm gespoten krijgt. Nog steeds niet overtuigd? mRNA dringt niet door tot in de kern, het blijft in het cytoplasma, want het is niet compatibel voor integratie in het menselijk DNA. De stukjes mRNA kunnen dus met andere woorden niet “opgaan” in je eigen DNA.

Geschreven door Dr. Sam Proesmans